Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

MISIR

Dünyada, mısır, insan gıdası ve hayvan yemi olarak tüketiminin yanı sıra nişasta, şurup, bira, endüstriyel alkol(ethanol), biyoplastik ve viski yapımı sanayinde kullanılmaktadır.

IGC 2021/22 sezonu dünya mısır üretiminin 1.179 milyon ton düzeyinde gerçekleşmesini beklediğini açıklamıştır.
Mısır bitkisinin anavatanı Orta Amerika’da Meksika-Guatemala olup, binlerce yıldır bölgenin ana ürünü olarak yetiştirilmektedir. Kıtada henüz insan yokken mısırın var olduğu arkeolojik kazılar sonucunda anlaşılmıştır. Kıtanın keşfinden sonra Mısır bitkisi Kristof tarafından 1493’de Avrupa’ya getirilmiş, 15. yy içinde buradan Kuzey Afrika yoluyla Asya’ya ve daha sonra Hindistan ve Çin gibi Uzakdoğu ülkelerine götürülmüştür. Mısır yoluyla ülkemize girmiş ve halende uygun ekolojik koşullar altında en yüksek ürünü sağlayan bir bitki konumuna gelmiştir. Büyüme sezonu süresince büyük miktarda organik madde miktarı oluşturur ve dolayısıyla su ihtiyacı yüksektir. Mısır bitkisinin iyi bir verim için yetişme dönemi boyunca topraktan yaklaşık 500 mm su alması gerekmektedir.

Dünyada üretilen mısırların yaklaşık % 90’ı insan beslenmesinde ve hayvan yemi olarak kullanılmaktadır. Bunun % 65-70’i hayvan yemi olarak, % 20’si ise direkt olarak insanlar tarafından tüketilmektedir. Geri kalan % 8-10’luk kısım ise, sanayide değerlendirilmektedir.