Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SOYA FASÜLYESİ

Tarihi olarak Çin, Japonya ve Kore'yi kapsayan Doğu Asya'da ıslah edilmiş ve burada binlerce yıl boyunca tarımı yapılmış bitkinin, 20. yüzyılın başlarında Batı dünyasında da geniş ölçüde ziraati yapılır hale gelmiştir.

Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri,  Brezilya ve Arjantin başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde soya tarımı gerçekleştirilmektedir.
Soya pek çok kullanım alanına sahiptir. Ekildiği alan başına protein bakımından en verimli bitkilerden biri olduğu ve besin değeri bakımından zengin olduğu için Doğu Asya mutfağında ve hayvan yem sanayisinde büyük bir rol oynar. Bitkinin tohumlarından elde edilen sıvı yağ yemeklik yağ olarak kullanılır ve dünyada bu hususta en çok kullanılan yağlardan biridir. Soya, dünyada yağı için yetiştirilen önemli yağlık bitkilerinden bir tanesidir. Soya tohumlarında %18-20 oranında da yağ bulunur. Yağı çıkarıldıktan sonra kalan unu ve küspesi oldukça yüksek besleyici değere sahiptir. Soya unu ve küspesi proteince çok zengindir. Yaklaşık %40-45 oranında protein içerir. Yağ ve yem sanayisinin haricinde gıda alanında soya unu, soya sütü, soya peyniri, soya filizi, soya sosu, soya dondurması ve soya eti kullanılmaktadır. Günümüzde dünya toplam üretim miktarı 330- 340 milyon ton civarında olan soya bitkisinde üretimindeki en büyük payı %35 oranındaki üretimiyle Brezilya almaktadır. Bu ülkeyi ABD, Arjantin ve Çin izlemektedir.
Ülkemize soya bitkisi ilk olarak 1930’lu yıllarda girmiş ve uzun yıllar boyunca sadece Karadeniz Bölgesi’nde tarımı yapılmıştır fakat son yıllarda ikinci ürün olarak Akdeniz ve Ege’de yetiştirilmeye başlanmıştır. Günümüzde soya, ülkemizde ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesi’nde yetiştirilmektedir.